Ohita valikko

Kultarinta

Hippolais icterina

Kultarinta piilottelee taitavasti lehväikössä. Kuva Aaro Toivio.

Yleistä. Kultarinta on muuttolintu, joka saapuu Vaasan seudulle viimeisimpien muuttolintujen joukossa toukokuun puolivälin jälkeen. Sen taidokas laulu alkaa kuulua rehevistä lehtimetsistä heti pian muutolta saapumisen jälkeen. Kultarinta viihtyy hyvin korkealla oksistossa ja lajia on erittäin vaikea havaita. Usein vain voimakas laulu kuuluu, mutta linnun näkee vain vilaukselta.

  • Pituus noin 14 cm
  • Pesä pensaassa tai puussa
  • Muuttaa talveksi Afrikan eteläosiin
  • Ravintona hyönteiset ja hämähäkit

Elinympäristö. Kultarinta on rehevien lehtimetsien ja lehtojen tyyppilaji. Se viihtyy hakamaiden reunoissa vanhoissa sekametsissä, vanhoissa puistoissa, hautausmailla ja rantalehdoissa. Pesän laji rakentaa puuhun tai pensaaseen. Pesä on taidokkaasti kätketty oksien sekaan ja vain harva on päässyt sen näkemään.

Esiintyminen Vaasassa. Kultarinta on Vaasassa harvalukuinen pesimälintu. Atlasvuosina se havaittiin 34 selvitysruudulla. Edustavimmilla biotoopeilla kultarintoja saattoi pesiä lähekkäin muutamia pareja. Vaasassa kultarinnan löytää helpommin touko-kesäkuussa rantalehdoista Gerbyn, Onkilahden, Suvilahden tai Vaskiluodon alueelta.